Bisikletle gezmek, dolaşmak insana keyif veren en güzel aktivitelerden biri. Bisiklet sürmeye başladığınızda 15 dk. sonra stres hormonu kortizol düşmeye başlar. Yaklaşık 30 dk. sonra mutluluk hormonları Dopamin ve Endorfin harekete geçer. Bisiklet sürerken yaşadığınız özgürlük duygusunun kaynağı da kısa zamanda hormonlarınızdaki bu hızlı ve pozitif değişimlerdir. Bir zaman makinesinde yolculuk eder gibi yollardaki güzellikleri fark etmeye başlarsınız. Kuş seslerini daha derinden duyar, ağaçların tüm renklerini ayırt edebilirsiniz. Yol kenarlarında tüm egzos gazlarına ve kirliliğe rağmen inadına açan rengarenk çiçekler ve üzerinde uçan arılar vardır artık radarınızda. Böylece şehir yaşamı ve koşturmacasının zihninizde yarattığı demir parmaklıklardan kurtulursunuz. Bu yönüyle pedal çevirmek, sizi engellemek isteyen her şeye karşı sessiz bir meydan okumadır aynı zamanda. Ben buna pedalın 3D’si diyorum. Düşmüyorum, Durmuyorum ve Dayanıyorum…
Hayatta başıma ne gelirse gelsin, önüme ne engeller çıkarsa çıksın düşmüyorum. Düşünce yerimden hemen kalkabileceğimi bilerek yaşıyorum. Başıma gelen ne olursa olsun hedefime giden yolda beni yavaşlatmaya çalışan durumlar olsa da durmamam gerektiğini biliyorum. Yolda pedal çevirdiğim sürece ne kadar yorulursam yorulayım, yorgunluğun ve bisikletin üzerinde uzun süre kalmanın acısına dayanıyorum. Bu yönüyle bisikletin 3D’si onun insanı sürekli ileriye taşıyan araç olduğunu bana hatırlatmakla kalmıyor, yola tutunmam için gerekli azim ve sabrı da sağlıyor.
İş hayatının zorlukları veya iş dışında yaşadığımız sorunlar bizi geriye doğru gitmeye ya da hızımızı kesmeye zorlar. Bu olumsuz gelişmeler; sosyal, duygusal, ruhsal açıdan motivasyonumuzu düşürür. Böyle zamanlarda başarısızlık duygusu, pes etme, kendimizi suçlama ya da bulunduğumuz yeri sağlamlaştırma gibi anlamsız eylemlere yöneliriz ve çoğu zaman kendimizi konfor alanımıza yani güvenli bölgeye çekeriz. Oysa bu tür durumlarda yapılması gereken ilk konu motivasyonumuzu düşürmemektir. Düşmeyerek hayal etmeye, umut etmeye, tökezlemeden kendimizi toparlamaya devam etmek gerekir.
Bisikleti yolda bazen amansızca süreriz. Hedefe odaklanamadığımız, ayrıntılarla boğuşmak istemediğimiz zamanlarda yaparız bunu. Eğer hedeflerimiz kolay olsaydı şimdiye kadar yapılırdı. Düşmemek, ayakta kalmak için iyi ya da kötü geçmişin sonuçlarında kalmayın. Dünkü yolculuk dündü. Bugün başka bir amaç için pedal çeviriyorsunuz, öyleyse önünüzde gidilmesi gereken çok yol var. Hataların tekrarlanmaması için başarısızlıklardan ders çıkarın ve pedal çevirmeye devam edin. Düşmemeyi öğrenen insan, ileriye nasıl gitmesi gerektiğini de bilir.
Amatör bisiklete başladığım 2014 yılından bugüne üç kez bisikletten düştüm. Bir tanesi içlerinden en ciddi olanıydı. Kaza, İki Teker Bir Kariyer kitabımda da çokça bahsettiğim Ertuğrul Abiyle birlikte Sapanca Gölü turundan dönerken Sakarya Arifiye’deki bir benzin istasyonunun karşısında meydana geldi. Ertuğrul abinin arka tekerine çarptım ve dengemi kaybederek asfaltın kenarındaki toprak alana düşerek uzun süre sürüklendim. Yola değil de yolun kenarına düşmek ve kırık olmadan kazayı atlatmak başıma gelen en büyük şanstı. Bir iki hafta süren sıyrık ve kas ağrıları ardından toparlandım. Yaptığım hatadan ders aldım ve bu olayın çok da üzerinde durmadan sürmeye devam ettim.
Yola tutunmak için, geçmişte yaşananların tekrar yaşanma korkusunu bir kenara bırakıp, ilerideki hedeflerimize odaklanmak ve yeniden hareket özgürlüğüne kavuşmak gerekiyor.
Harekete Geç, Yola Tutun
Formula-1 sürücüleri süspansiyon ayarları, fren balataları ya da viteslerden önce lastiklerin yola tutunuşunun en iyi sonuçları almanın ilk kriter olduğunu bilir. Normal sürücüler için de lastiklerin yola tutunması sadece performans açısından değil güvenlik açısından da önemlidir. Bu yüzden işimizde yüksek performans elde etmeye çalışırken hızımızı düşüren problemler ortaya çıkacak. Bu durumu yönetmek sizin elinizde. Karşınıza çıkan problemler sizi biraz durdurabilir ama düşmeniz için neden değil. Neyle başa çıkmanız gerektiğini bilirseniz, gelecekteki hedeflerinize iyice odaklanırsanız yola tutunmaktan asla vazgeçmezsiniz.
Yola Tutun
Düşünce Hemen Kalkman Gerektiğini Bil: Düşmek hayatın sonu değil, bazen zıplamak için dibi görmek gerekir.
Güvenli Alana Yönelme: Motivasyonun düştüğünde, enerjin azaldığında kendini zorla, daha yapacağın şeyler var, ne olduğunu bul, persfektifini değiştir ve neyi düzelteceğini aramaya başla.
Yola Tutunmanı Sağlayan Nedenlerin Farkında Ol: Formula 1 araçlarında süspansiyon, vites, fren balatalarından önce lastikler nasıl hız ve performansı etkiliyorsa, seni de yolda tutacak en öncelikli nedeni keşfet. Hedefler, yetenek, çalışmak, davranış, iletişim hangisi öncelikliyse onu bul ve değerini bil. Ona yatırım yap.
Bisikletin 3D’sinde bu yazımızda Düşme, Durma ve Dayan üçlüsünden “Düşme” başlığını ele aldık. Sonraki bloglarda diğer faktörlere de değineceğiz.
Hayatın pelotonunda doğru yerde olmanız dileğiyle…
Bisikletin 3D’si…Düşme, Durma, Dayan
- Post author:Kenan CAVNAR
- Post published:21 Kasım, 2021
- Post category:Makaleler
- Post comments:0 Yorum